AKTIVNOSTIAKTUELNO

55. GODISNJICA IZVIDASTVA U TESNJU

fotka 1 (55 godina)

Jedna od vaznih osobina izvidaca je uvijek bila ekspeditivnost. Da je to tacno, potvrda je i ovaj prilog koji nam je proslijedio Mujo Pobric, dugogodišnji izvidac i aktuelni starješina odreda izvidaca “Crni vrh” iz Tešnja.

U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj odrzana je u subotu 12.05.2012. g. svecana akademija u povodu jubilarne 55. godišnjice postojanja izvidaštva u Tešnju.

Osim brojnih clanova tešanjskog odreda izvidaca, svecanosti su prisustvovali rukovodioci Saveza izvidaca Bosne i Hercegovine, Saveza izvidaca F BiH, te rukovodstva iz bratskih odreda izvidaca iz Gorazda, Lukavice – Gracanica i Nemile, Sarajeva

Domacini sa gostima (Mujo Pobric - starješina odreda, Emira Kršlak-podpredsjednik SIBiH, gosti iz Gorazda)
Domacini sa gostima (Mujo Pobric – starješina odreda, Emira Kršlak-podpredsjednik SIBiH, gosti iz Gorazda)
Pred sami pocetak svecane akademije
Pred sami pocetak svecane akademije
Gosti iz Gorazda
Gosti iz Gorazda

Brojne generacije okupljene u okviru predratnog Odreda izvidaca “Huso Hodzic”, dale su nesebican doprinos razvoju skautizma u Bosni i Hercegovini.

Svugdje gdje su gostovali, na izvidackim smotrama, takmicenjima, taborovanjima, izletima, marševima i drugim akcijama, isticali su se izvanrednim rezultatima, marljivošcu, disciplinom, bili reprezentativni ambasadori svoje organizacije, ali i svoga grada.

Tradicije tešanjskog skautizma, danas uspješno nastavljaju vrijedni clanovi Odreda izvidaca “Crni vrh” Tešanj.

Da su dostojni velikih dosega svojih prethodnika, pokazali su najmladi tešanjski skauti izvanrednom priredbom u kojoj nije nedostajalo ni pjesme, ni glume, ni muziciranja, a ni one karakteristicne izvidacke atmosfere koju mogu napraviti samo skauti koji prirodu i zivot i druzenje u prirodi, dozivljavaju kao priliku za ucenje, sticanje dragocjenih vještina, licno i kolektivno napredovanje, formiranje zdrave i kompletne licnosti, kako bi jednog dana postali korisni clanovi društvene zajednice.

To je u svojem uvodnom izlaganju istakao aktuelni starješina Odreda izvidaca “Crni vrh” Tešanj, Mujo Pobric, pomenuvši brojne izvidacke kadrove koji su prodefilovali kroz odred, a postali su ugledni i cijenjeni, ljekari, inzinjeri, profesori, majstori, farmaceuti, poduzetnici, itd.

Svecana akademija završena je dodjelom priznanja najistaknutijim clanovima skautske organizacije u Tešnju.
Na nize navedenim snimcima su presjednik SIFBiH kao i samo neki stariji zasluzni clanovi kao i najmladi kadrovi kojima su dodjeljena priznanja odreda za ovaj jubilej.

A priredba je pocela sjajnom konferansom mladih planinki
A priredba je pocela sjajnom konferansom mladih planinki
I još ljepšom izvedbom pjesama odredskog hora
I još ljepšom izvedbom pjesama odredskog hora
Prikazom svojih aktivnosti
Prikazom svojih aktivnosti
Scenskim izvedbama
Scenskim izvedbama
Ali i izvedbom solista na nezaobilaznoj harmonici
Ali i izvedbom solista na nezaobilaznoj harmonici

Nakon svecane akademije za ucesnike i goste u tešanjskom muzeju “Eminagica konak”, priredena je prigodna izlozba fotografija, dokumenata, priznanja i drugih eksponata koji svjedoce o velikim dometima i nezaboravnim dogadajima koji su obiljezili bogatu prošlost skautizma u Tešnju.

Ovo je samo jedan dio fotografija sa naše svecane akademije. Svi oni koji zele vidjeti i ostale fotografije mogu ih pronaci na Facebook na adresi Odred izvidaca Crni vrh.
Uz skautski pozdrav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *