IZVIDACKA TAKMICENJA

PODIZANJE I RUSENJE SATORA

Takmicenje se organizuje za izvidace od 11 do 18 godina.Ekipa broji 4 clana koja moze biti kombinovana(izvidaci i planinke)ili samo izvidaci ili planinke.

sator

PODIZANJE ŠATORA

Podize se šator tipa “izvidac” bez dna,sa tri dvodijelne konstrukcije i osam kolcica.Alat za podizanje šatora su dvije sjekirice ili dva cekica.

Šator je slozen u futrolu u kojoj su konstrukcije i kolcici.Ekipa sama pakuje šator prije takmicenja.

Kada su pripreme završene,ekipa se postrojava licem okrenuta prema sudiji i na njegov znak pocinje se sa podizanjem šatora i tada se mjeri vrijeme.

Šator treba podignuti tako da mu je ulaz okrenut prema postrojavanju ekipe.Kolcici se zabijaju pod uglom 90 stepeni i moraju biti iznad zemlje do 5 cm.Konopci šatora ne smiju biti na zemlji,trebaju biti zategnuti zabicama.Krovne strane moraju biti zategnute,a ulaz u šator treba da se moze zatvoriti.

Alat mora biti u šatoru,a ekipa se postrojava ispred šatora licem prema sudiji,a ledima prema šatoru i uzvikom “ZDRAVO” daje znak da je zadatak završen.Tada se vrijeme zaustavlja.

Voda sa sudijom pregleda obavljeni zadatak i konstatuju eventualne greške i nedostatke.

RUŠENJE ŠATORA

Ekipa se postrojava prema sudiji,a ledima prema šatoru.Na znak suca “SAD” pocinje mjerenje vremena.Vade se kolcici iz zemlje,oslobadaju se konopci i demontira konstrukcija.
Šator se po duzini preklapa na trecinu visine,na jednom kraju se ubacuju konstrukcije i kolcici i mota se cvrsto u rolnu skidajuci prašinu sa cerade.Tako smotan šator se pakuje u vrecu.Sjekira se stavlja pored vrece.

Po završetku zadatka ekipa se postrojava ispred sudije i pozdravom “ZDRAVO” daje na znanje da je zadatak izvršen.Vrijeme se tad zaustavlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *